Ed-Jobs -
הדפס עמוד זה

איך נוכל ללמד את הילדים על רגשות

איך נוכל ללמד את הילדים על רגשות

איך לגרום לילד להביע רגשות? איך לגרום לו להבין רגשות? מסתבר שגם להורים וגם למערכת החינוך יש תפקיד חשוב בהתפתחות הרגשית של הילדים.

המושג "הורות רגשית" מתאר סוציאליזציה של רגשות. כלומר, כיצד ההורה מלמד את הילד להבין, לחוות, להביע ולווסת רגשות. כדי שהילד יגיע ליכולת רגשית טובה עליו להשיג הבנת רגשות של העצמי ושל האחר, להיות בעל יכולת להביע רגש באופן תואם סיטואציה, ולהיות מסוגל לווסת רגשות והתנהגות על פי הנורמות המקובלות בחברה.

הסצנה: ילד המטיח את גופו על רצפת הקניון כדי לשדל את האם לקנות לו צעצוע

ילד כזה בטח שלא מביע רגש באופן תואם סיטואציה, ובטח ובטח שלא מסוות את רגשותיו על פי המקובל בחברה. אז איך בכל זאת ניתן ללמד את הילד על רגשות?

רוצים שהילד יביע רגשות? הביעו בעצמכם

ילדים לומדים להביע רגשות על ידי צפייה באחרים, או בז'רגון המקצועי: "מודלינג".

רוצים שהילד יבין רגשות? שוחחו עמו על כך

הורים מעודדים את הילד להבין רגשות על ידי שיח, בעיקר לאחר שהילד חווה רגשות שליליים. שיח על רגשות מלמד את הילד את שפת הרגשות, ומאפשר להורה ולילד לחרוג אל מעבר לגבולות הזמן, למשל, להיזכר איך התמודד הילד עם הרגשה דומה בעבר או לדמיין איך יפעל בעתיד.

דרך נוספת וחשובה המלמדת ילדים על רגשות מתבססת על תגובות הורים הבאות בסמיכות להבעות הרגשיות של הילד

הגיבו באופן רגיש ותומך, במקום לתת תגובה מענישה ומזלזלת. אמרו "אני מבין שאתה כועס, בוא ננסה לשטוף פנים ותספר לי מה קרה". אל תאמרו "ילדים גדולים לא בוכים", "מה אתה, תינוק?!" או "לך לחדר להירגע".

תפקיד הגננת והמורה בנושא הרגשות חשוב ביותר

אם הילד ילמד שרצוי ומקובל להביע רגשות בבית, אך בגן אסור לבכות, או להגיד מה הוא מרגיש – הילד יהיה מבולבל ויקבל ערכים סותרים מהבית וממערכת החינוך. כלומר, כדאי לעודד הבעת רגשות ושיח על רגשות גם במסגרות הגן ובית הספר.

שאלה: מה עושים אם הילד שלי נעשה כועס כיוון שהוא חולה או פצוע ואינו יכול ללכת למסיבת יום הולדת של חבר?

עשה: סייע לילד לחשוב על דרכים אחרות בהן יוכל בכל זאת להיות עם חברים (למשל להזמין אליו כמה חברים לאחר מסיבת יום ההולדת). עודד את הילד להביע את רגשות הכעס והתסכול שלו. הרגע את הילד ועשה איתו משהו מהנה כדי לגרום לו להרגיש טוב יותר לגבי הפסד המסיבה.

אל תעשה: אל תשלח את הילד לחדרו להירגע. אל תכעס על הילד. אל תאמר לילד לא לעשות עניין גדול מהפסד המסיבה (בשבילך זה לא עניין גדול – בשבילו כן).

שלח לחבר

מלאו את הפרטים הבאים:
כל הזכויות שמורות לדרושים בחינוך | פיתוח אתרים - BRN