התחברות לחשבון אישי

להגשת מועמדות עליך להתחבר לאתר

פעם ראשונה? הרשם עכשיו

מאמרים

מה חשוב לבדוק בבחירת משפחתון / מעון

איך לבחור מעון משפחתון

איך עלינו לבחור את המשפחתון או המעון המתאימים לילד שלנו? על מה מומלץ לשים דגש מיוחד? ממה כדאי להזהר? הטיפים שאתם פשוט, אבל פשוט חייבים לקרוא.

הגיע הרגע, הילד (או הילדה) כבר גדלו, ואנחנו צריכים להכניס אותם למסגרת לגיל הרך. ההתרגשות בשיאה אך גם החששות והפחדים. אז איך בוחרים את המסגרת המתאימה?

הקושי להכניס את הילד למסגרת

להכניס את התינוק הרך שלנו למסגרת זה לא דבר שאנו עושים מתוך רצון. אנו עושים זאת ברגשות מעורבים ובעיקר מרגישים כאב ונקיפות מצפון, ובצדק!

אכן זהו דבר הנוגד את חוקי הטבע . לפי חוקי הטבע תינוק בגיל כה רך זקוק לאמו. על מנת לקבל את צרכיו הבסיסיים בזמן, לקבל את מלוא תשומת הלב, את מלוא האהבה, את המגע – החיבוק, לזכות בהבנה לטמפרמנט שלו ולקצב שלו.

לבניית הבסיס ההתפתחותי הראשוני טוב, התינוק זקוק לאמון בסביבה. יש לו זכות לטיפול אישי, שצרכיו הפיזיים יסופקו בזמן ושצרכיו הרגשיים (תשומת לב, חום ואהבה) יסופקו. תינוק אינו מסוגל להתחלק, אינו מסוגל לדחות סיפוקים, שלא לדבר על תסכול שהוא חווה עקב אי קבלת צרכיו הבסיסיים בזמן.

לדברים האלו יש משקל כבד והשפעה בלתי הפיכה על המצב הרגשי-נפשי בעתיד. למרות הקושי והכאב, האמהות מכניסות את הילד למסגרת מחוסר ברירה. לכל אחת קשה, לאחת קצת פחות לאחת קצת יותר. זה קשור להבנה עד כמה הדבר הזה עלול לגרום נזק לתינוק, נזק שעלול להתבטא בעתיד.

בכל זאת הכתבה הזאת אינה עוסקת בשאלה, האם להכניס את התינוק למסגרת, או לא, מפני שלכל אם יש שיקולים ויכולות משלה. ברור שלעולם לא נשפוט אף אם, כל אחת והסיבות שלה. לכל אם יש את הזכות לגדל את התינוק שלה בדרך שנראית הכי טובה בעיניה.

היחס בין כמות המטפלות לבין כמות הילדים

עדיף כמובן לבחור משפחתון אינטימי, עם מעט ילדים. מומלץ לנסות להגיע ליחס של מטפלת אחת על 4 ילדים. לכן מומלץ למצוא מסגרת אינטימית וקטנה. המקום האידאלי לתינוק (בן חצי שנה - שנה וחצי)הוא משפחתון שיהיו בו מקסימום 8 ילדים ולא יותר, ושיהיו בו 2 מטפלות מוסמכות. המקום האידאלי לפעוט (שנה וחצי - שנתיים וחצי) הוא משפחתון שיהיו בו מקסימום 12 ילדים, 2 מטפלות מוסמכות.

צוות המסגרת והתכנים בה

עלינו לבחור בצוות שהוא קבוע, שאינו מתחלף ואינו זמני. אנחנו מחפשים מטפלות שעובדות באופן קבוע בגן ולטווח ארוך. חשוב לשים לב ליחס של הצוות לילדים וליחס של הצוות לעצמו. לשים דגש לכך שהמטפלות יהיו רגועות, נעימות, שמחות, אימהיות, ששמות דגש על חום ואהבה, תשומת לב לילדים.

חשוב לבדוק האם צוות המסגרת עבר הכשרה (קורסים, סדנאות, תואר) לעבודה עם ילדים. כמובן שזה מומלץ ביותר וחשוב. אין חובה שיהיו גננות עם תואר, או גננות שמעניין אותן רק תכנים ויצירה. חשוב שהגננות ישקיעו בתשומת לב רבה בילד, ולא רק בהכנת התכנים, הלוחות והקישוטים.

בגיל הזה חשוב סיפוק צרכים פיזיים. בגיל הזה פחות חשוב להכניס תכנים ולימוד מופשט. חשובים החום, האהבה ותשומת הלב. חשוב לשלב התנסויות מוחשיות ולמידה על ידי משחק. אל תתלהבו משואו, ממסיבות, יצירות, חוגי חיות וכדומה.

האוכל במסגרת – טרי ובריא

חשוב לשים לב לכך שהאוכל במסגרת הוא אוכל טרי ובריא. רצוי שהוא יהיה אוכל שמכינים במסגרת עצמה ולא קנוי. חשוב לשים לב לכך שנותנים מספיק אוכל לילדים (יש גנים שהילדים חוזרים מהם רעבים מאחר ובעלי הגן ניסו לחסוך בהוצאות). חשוב שהאוכל טרי בהכנה ביתית (לא תעשייתי).

בטיחות פיסית ותנאי הגיינה נאותים

יש לשים לב ולבדוק את המקום מבחינה בטיחותית. לראות שיש בו סורגים, אינטרקום, ערכת עזרה ראשונה. כמו כן האם המקום נקי, אם משחקים שבורים או חדים. לשים לב שהמשחקים מתאימים לגילאים של הילדים וכמו כן שאין מוצרים או ריהוט שאינו מתאים לגילאי הילדים או מסכן אותם. יש לוודא שהצוות מכיר את נהלי הבטיחות בעבודה עם הגיל הרך.

חשוב שהמקום יהיה מרווח ומאוורר. חשוב שהרצפה תהיי מרופדת במזרן פעילות מיוחד, לבטיחות התינוק. חשוב שתהיה מחיצה בין הגן לבין המטבח. חשוב שתהייה מרפסת או חצר מגודרים וכמו כן מרחב התפתחותי בטיחותי וגירויים מתאימים.

חשוב שתהיה שידת החתלה ולכל ילד תא עם החפצים שלו. חשוב שיהיה מתקן עם סדין חד פעמי שיוחלף אחרי החתלת כל ילד. חשוב שיהיה כיור עם ברז וסבון ליד פינת ההחתלה , לשטיפת ידיים לאחר כל החתלה. חשוב שלכל תינוק תהייה את העריסה שלו ואת המצעים שלו. חשוב שהמקום ישמור על ניקיון והיגיינה.

מה יכול להקל על התינוק ועל האם מבחינה רגשית?

ראשית, חשוב להקפיד על תקופת הסתגלות של לפחות שבוע ימים. הישארי עם הילד בשבוע הראשון, כל יום הישארי פחות זמן בהדרגה. בזמן ההסתגלות בהתחלה תני לילד לשבת עלייך ואל תכריחי אותו לרדת. כשהוא ירגיש בטוח הוא בעצמו ירד וישחק לידך. בהדרגה הוא יתקרב קצת למטפלת ולילדים אחרים אך כל הזמן יחפש אותך. לאחר כשעתיים שלוש, לכי יחד איתו הביתה ולמחרת התחילי שוב אותו דבר. כל יום הוסיפי עוד שעה לשהות שלכם בגן. לאחר 3-4 ימים תוכלי ללכת ולהשאיר את הילד בגן. אמרי לו שאת הולכת ושאת תחזרי, ואז חזרי לאחר שעה. המשיכי כך ובכל יום היעדרי ליותר זמן, כך הוא ילמד שאת חוזרת ויהיה לו בטחון להישאר בלעדייך בגן.

שנית, בזמן ההסתגלות חשוב להכיר טוב יותר את המטפלות ולהתיידד איתן, כך שגם התינוק יראה שאת סומכת עליהן. חשוב להעביר להן את כל המידע הכי חשוב על ההרגלים של התינוק שלך, על מנת שיהיה להם יותר קל להתמודד עם הטיפול והצרכים שלו כאשר תלכי והוא ישאר באחריותן. כך יהיה להן יותר קל כאשר לא תהיי בגן, וכמובן שגם לו יהיה יותר קל. תקופת הסתגלות טובה וכמו שצריך תקל מאוד על התינוק שלך ותעזור למנוע כמה שיותר פגיעה רגשית בכניסה למסגרת.

כותבת המאמר היא שרה מלכה, יועצת התפתחותית וחינוכית לגיל הרך, בעלת 30 שנים של ניסיון בעבודה עם הגיל הרך, ומנהלת קבוצת הפייסבוק ניצנים בחינוך

שלח לחבר

מלאו את הפרטים הבאים: